Afbeeldingen bijsnijden

Een afbeelding plaatsen op een website is eenvoudig met het CMS, maar de kans is aanwezig dat de afbeelding te groot is of u wilt slechts een stuk van de afbeelding in uw website plaatsen. U kunt er dan voor kiezen de afbeelding door de browser te laten schalen, wij raden dit echter af om de volgende redenen:

De 3 verschillen uitgelegd: wil je schalen (met of zonder behoud van verhoudingen) of bijsnijden?

Schalen met behoud van verhoudingen
Een afbeelding wordt met behoud van de verhouding (hoogte en breedte) kleiner gemaakt. Een rechthoekige afbeelding blijft dan rechthoekig, alleen kleiner. Deze actie is prima uit te voeren met het CMS. 

Schalen zonder behoud van verhoudingen
Bijv. je wilt van een rechthoekige afbeelding een vierkante afbeelding maken. Je kan je afbeelding dan geforceerd in die verhouding duwen. Je afbeelding ziet er dan niet meer uit. Deze methode moet je niet willen gebruiken (!!), maar is met het CMS uit te voeren.

Wat is bijsnijden?
Met bijsnijden kies je een gedeelte uit je afbeelding en zorgt dat dit gedeelte overeenkomt met het formaat afbeelding die je hebben.  Bijv. je hebt een vierkante afbeelding nodig, maar je hebt alleen een rechthoekige afbeelding.

Voor het op maat maken van uw afbeeldingen moet er gebruik gemaakt worden van een bewerkingsprogramma. Je hebt bijv. de commerciele versie Photoshop, maar een gratis variant is GIMP, download het op de website van GIMP.

Nadat u GIMP heeft gedownload en geinstalleerd kunt u het programma openen. Om een bestand te openen in GIMP klik je in het menu op Bestand, Openen en zoek de afbeelding op uw computer en dubbelklik hierop. Het bestand word nu geopend en kan worden bewerkt.

afbeelding openen

Uw originele foto heeft een verhouding van bijv. 3000px bij 1500px. Daar wilt een strook hebben van 1000px bij 200px. Klik in het menu op Afbeelding, Schalen. Allereerst gaan wij de langste zijde verkleinen naar 1000px. Dit doen we met afbeelding schalen. Let erop dat het link icoontje rechts van de invoervelden niet onderbroken is. Dit zorgt er namelijk voor dat de verhouding van de afbeelding behouden blijft.

U kunt nu de breedte of de hoogte aanpassen, het programma zal zelf de andere dimensie bepalen. Zo blijft de afbeelding altijd in dezelfde verhouding.  Als u de afmetingen hebt ingevoerd, klikt u op 'Schalen'

afbeelding schalen

Afbeelding bijsnijden!

Nu hebben wij een foto van 1000px bij 500px (de verhouding 2:1 is behouden!). Nu willen wij naar een foto van 1000px breed en 200px hoog. Er zal een stuk van 300px moeten afvallen van de foto.

Klik in het menu op Afbeelding, Canvas grootte. U zult zien staan 1000px en 500px. Nu is de 1000px al goed, dus hoeft alleen de waarde 500px aangepast te worden naar 200px. Het link icoontje moet wel onderbroken zijn, anders kunt u de verhouding immers nog steeds niet wijzigen. Klik er 1 keer op als dit niet zo is.

canvas

Onder de invoervelden voor 'Canvas grootte' kunt u onder 'Verschuiven' bepalen welk deel van de afbeelding nog getoond moet worden. Ga hiervoor met de muis op de afbeelding staan, klik en houd de muis ingedrukt. Sleep nu het deel dat u wilt tonen binnen het vierkant of klik op 'Centreren' om de afbeelding in het midden te plaatsen. Als u klaar bent klikt u op 'Schalen'

Het opslaan is de laatste stap. Klik in het menu op Bestand, Opslaan. Hier kunt u een nieuwe naam opgeven, let erop dat u de extensie (.jpg, .gif enz.) niet verwijderd. Kies de plaats waar uw de afbeelding op wil slaan op uw computer.

Er volgt nog een melding dat de afbeelding geĆ«xporteerd moet worden. Dit is in orde en bevestig je. Ook is er nog de mogelijkheid de kwaliteit  aan te passen. Advies is dit zo te laten staan. Klik nu op 'Opslaan' en uw afbeelding wordt op de door u aangegeven locatie opgeslagen.