Joomla SEO - Joomla en url's

Joomla SEO - Joomla en url's

Joomla is sterk in het aanmaken van pagina's met de ID (het getal) in de url erbij, helaas een nadeel van Joomla en is niet uit te zetten. bijv.  uwdomeinnaam/31-nieuws/21-afgelopen jaar/111-opening
In dit voorbeeld is 31 de ID van de categorie nieuws, 21 de ID van categorie afgelopen jaar en 111 de ID van het artikel. Er is een tegen betaling een Component beschikbaar om dit te verhelpen voor je die de ID verwijderd o.a. (informeer naar de prijs indien gewenst).

Maar je kan het ook handmatig voor elkaar krijgen, maar dat is wat omslachtiger -> maak voor elke categorie een menu-item verwijzend naar de categorie aan. Heb je meerdere lagen (voorbeeld ID 31 en 21 -> dan is 21 een kind van zijn ouder ID 31). Je zorgt dan dat dit ook zo staat bij de menu-items (een kind zie je ingesprongen staan tov de ouder). Als je ook de ID van het artikel (111) wilt verbergen dan maak je onder menu-item 21, een kind aan voor een Individueel Artikel gekoppeld aan artikel ID 111. Dit moet je dan zo uitvoeren voor elk artikel in de categorie. Omslachtig maar het het kan....zie onderstaand voorbeeld hoe de menu-structuur er dan uitziet. Dit voorbeeld geldt voor de pagina waar je nu op zit.

Joomla zonder ID url

Vaak kom je ook nog van allerlei pagina's in zoekmachines tegen die helemaal niet in je menubalk staan. In veel gevallen heeft dat alles te maken met opruimen. Ondanks dat het niet zichtbaar is in je menubalk die de klant ziet, leest een zoekmachine de site op een andere manier. Joomla verzint een url niet zelf, dat betekent dat er een logisch pad is ernaartoe wat actief is. Hierdoor zien zoekmachines meer dan je zou verwachten. Resume: het eerste om te doen is opruimen en echt verwijderen wat niet meer nodig is.

In feite zijn er 3 plaatsen waar wat zou kunnen staan wat gelezen wordt in de site zichtbaar is.

Artikelen

- ruim alles op wat je niet nodig hebt
- een artikel wat gepubliceerd is, is zichtbaar. Dus verwijder een artikel wat je niet meer wilt zien
- als je een artikel verwijderd, dan gaat het naar de prullenbak, maak ook de prullenbak leeg (onder Zoekmiddelen knop kiezen voor Selecteer status en dan Verplaatst naar prullenbak)!
- als je gebruik maakt van verschillende categorien waaraan artikelen zijn toegewezen, controleer dan goed of de juiste categorie overal staat
- artikelen met de status 'Archief' zijn leesbaar voor zoekmachines

Categorien

- alle categorien verwijderen die in de prullenbak zitten
- alle categorien verwijderen die geen gepubliceerde of gearchiveerde artikelen hebben (deze categorien zijn namelijk nog wel leesbaar voor zoekmachines)
- als een categorie alleen maar gearchiveerde artikelen heeft, maar verder geen actieve, en je wilt deze wel een archief behouden, verplaats dan alle archief artikelen naar een (nieuwe) categorie Archief (het archief staat is ook nog leesbaar voor zoekmachines).
- voor elke categorie zorg je dat er een menu-item Zorg dat er een menu-item dat verwijst naar deze categorie voor een mooie url.
- Houd je boomstructuur met categorien zo clean mogelijk, wat je niet gebruikt ruim je op

Menu-items

- artikelen en categorien zitten gekoppeld aan een menu-item.
- verwijder alle items die in de prullenbak staan en ook de gedepubliceerde items.
- check ook of er menu-items gepubliceerd staan die toch niet meer nodig zijn (iets wat open staat, wordt gelezen). Als je meerdere menu's hebt check deze dan allemaal, zoekmachines kijken verder dan alleen de menubalk zichtbaar in jouw site.
- wil je de url van een artikel zelf kunnen sturen, maak dan een menu-item aan voor een individueel artikel. Wil je dat het niet zichtbaar is in je menu, plaats het dan in het Gebruikers-/Usermenu